Популярне

Дружба на роботі: ґендерний аспект

 Більшість українців переконані, що дружба на роботі залежить від самих людей. Разом з тим, 5% опитаних і серед чоловіків, і серед жінок впевнені, що дружні стосунки і робочі процеси несумісні взагалі. Відносини між колегами є достатньо непростим питанням. Одні вважають, що співробітники повинні бути люб’язними, намагатися допомогти один одному, а інші – навпаки, що варто тримати відстань, бути безпристрасними. Згідно з новим дослідженням Міжнародного кадрового порталу hh.ua, 17% жінок і 19% чоловіків вірять у дружбу між колегами. 

З одного боку, заведено вважати, що дружній клімат у колективі сприяє продуктивності у досягненні результатів. З іншого — психологи стверджують, що дружба є не завжди доречною в робочому процесі. Разом з тим, жінки більш схильні вірити, що звичайні ділові стосунки з іншими співробітниками можуть стати запорукою справжньої дружби. Згідно з даними опитування, 73% жінок зазначають, що якість та надійність дружніх відносин залежать від самих людей, а не від обставин. Так само вважають і 70% опитаних чоловіків. Вони зауважують, що кожен випадок є індивідуальним і все залежить від бажання людей. Якщо колеги прагнуть мати дружні відносини, то налагодження стосунків цілком реальне. 


Кожна шоста представниця прекрасної статі вважає, що робота зближує. Якщо люди проводять разом понад вісім годин щодня, то не дивно, що відносини можуть стати більш довірливими. 19% чоловіків погоджуються: немає нічого дивного в тому, що згодом колеги починають ставати більш близькими, адже робота – це те місце, де працівники не тільки заробляють гроші, але і спілкуються на різні теми.

Водночас 5% жінок негативно ставляться до існування дружби між співробітниками, стверджуючи, що дружба та робота є несумісними. Серед чоловіків 5% респондентів також вважають, що існування відносин, які не стосуються роботи, є несприятливим фактором для роботи. Вони припускають, що люди можуть використовувати дружбу задля досягнення власних цілей: аби забезпечити кар’єрне зростання, підвищення зарплатні тощо.

Кожна сьома респондентка ніколи не мала дружніх відносин з партнерами по роботі. Натомість, 86% жінок дружать на роботі та вважають це корисним як для робочого процесу, так і для власної продуктивності. Вони стверджують, що навіть спілкуються сім’ями, зустрічаються у неформальній обстановці та разом проводять вихідні й святкові дні. Серед чоловіків також значна частина респондентів (77%) мають друзів, з котрими спочатку були звичайними знайомими, яких поєднувала лише робота, а згодом стали товаришами. Однак кожен четвертий українець ніколи не намагався подружитися з колегами. 


Українці в більшості випадків позитивно ставляться до дружби між колегами. Навіть більше, інколи вдаються до флірту, що також, на їхню думку, сприяє створенню теплої атмосфери в офісі. Більшість чоловіків та жінок із числа «білих комірців» мають дружні відносини на роботі та позитивно відгукуються про свій досвід. Встановленню теплих відносин в колективі найчастіше сприяє робота над спільними проектами.

Дані були отримані в результаті опитування, проведеного Дослідницьким центром Міжнародного кадрового порталу hh.ua у березні 2017 року. В опитуванні взяли участь 915 респондентів з усієї України.

HeadHunter Україна
Всі статті автора

Бізнес

Якщо ви помітили помилку, будь ласка, виділіть неправильний текст та натисніть Ctrl+Enter. Дякуємо, що робите нас кращими.


Коментарі

Будь ласка, не пишіть повідомлення, що містять образливі і нецензурні вислови, заклики до міжрелігійної, міжнаціональної та міжрасової ворожнечі. Такі коментарі будуть видалені.


Вибір редакції

Бер
27
У чому різниця між просеко та шампанським

Просеко та шампанське — два популярних види ігристих вин, які часто асоціюються зі святковими подіями та особливими випадками. Мають спільні характеристики, які роблять їх досить схожими, але водночас різними. Кожен напій може похвалитися власними особливостями.

Бер
18
Наукова установа в Тернополі проводить збір книг для Херсону

З нагоди відзначення 210-ї річниці з дня народження Тараса Шевченка та з метою поповнення бібліотечних фондів, формування книжкових поличок в укриттях та наповнити книжкові полиці в Херсонській обласній універсальній науковій бібліотеці ім. Олеся Гончара.

Лют
19
Які перспективи освіти в Україні в майбутньому?

Мати можливість планувати далі, аніж на наступні декілька місяців – це велика розкіш для середньостатистичного українця, який перебуває в режимі виживання, боротьби та невизначеності. Але є багато соціальних сфер, які під впливом війни починають змінюватися вже сьогодні. І чи будемо ми готові до нових реалій, коли ці зміни заведуть нас у глухий кут і вимагатимуть термінових реформ? Наприклад, яким ви бачите майбутнє української освіти, яка напряму залежить від народжуваності дітей? В 2000-х роках ми досягли відносної стабільності у своєму економічному та політичному розвитку. Саме завдяки цьому внормувалося і питання народжуваності. З ростом рівня життя зросла і народжуваність, яка в 2012 році досягла позначки в 520 тисяч немовлят.

Реклама

НОВІ КОМЕНТАРІ


parkovka.ua

Зроблено web-студією